måndag 20 juni 2011

Fryst ostkaka


Ett litet livstecken på bloggen. Det är fullt upp. Många små och större utomhusprojekt. En terass har vi åstadkommit. Vi har inte riktigt haft tid att sitta där ännu men det känns som om det blir bra. En betongplatta med en "odlingsmur" av gamla tegel en bit runt. Ni får vänta på bilder men medan ni gör det kan ni passa på och baka den här supergoda ostkakan. Här kommer receptet. Varsågoda. Och så kan jag passa på och önska er en trevlig midsommar!

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 6 st digestivekex

Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret pösigt. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.

Dekorera gärna med färsk frukt eller bär.

Väldigt god och lätt att lyckas med. Smeten räcker bra till två pajformer. Då har man en extra i frysen tills man får oväntat besök. Eller blir alltför sugen. Receptet är från www.cheesecake.nu